Üretim İzleme Türkiye Ekonomisine ne katkı yapar?

1 Ocak 2017 | Hasan Kemahlı

Yaklaşık 2000 yılından bu yana Üretim Yönetimi ve Üretim Planlama konularında çalışıyorum. 2004 yılında yaptığımız bir araştırmada OEE tabanlı verimliliğin Ege Bölgesinde %50, Güney Marmara Bölgesinde ise %60’lar civarında olduğunu bulmuştuk. Bu dünyada kabul edilen minimum %85’lik değere göre çok düşüktü. Bu araştırma üstelik 10.000.000 $’ın üzerinde ciro yapan fabrikaları kapsayan bir araştırmaydı.

Yaklaşık 2000 yılından bu yana Üretim Yönetimi ve Üretim Planlama konularında çalışıyorum. 2004 yılında yaptığımız bir araştırmada OEE tabanlı verimliliğin Ege Bölgesinde %50, Güney Marmara Bölgesinde ise %60’lar civarında olduğunu bulmuştuk. Bu dünyada kabul edilen minimum %85’lik değere göre çok düşüktü. Bu araştırma üstelik 10.000.000 $’ın üzerinde ciro yapan fabrikaları kapsayan bir araştırmaydı. Daha küçük işletmelerin verimliliğinin daha da düşük olacağını düşünmüştük. Ayrıca bu iki bölgenin diğer bölgelere göre daha verimli çalıştığını hissediyorduk.

Bu konunun Türkiye’nin para kaybetmesi olduğunu düşünerek bu konuya son 10 yılda daha fazla odaklandım. 2004’ten bu yana 40 civarında fabrikada gerek manuel yöntemlerle (Excel, form vb.) gerekse de paket Üretim İzleme Yazılımlarıyla Üretim İzleme ve İyileştirme Projesi tamamladım. Bu firmalarda %85’i yakaladığımız hatta aştığımız firmalar da oldu. Ancak Türkiye’de bu işi yapması gereken firmaların daha %5’inin bile bu çalışmaları profesyonelce yapmadığını düşünüyorum.

Bildiğiniz gibi OEE bazlı Üretim İyileştirme Operasyonel israfların engellenmesini sağlar. Üretim Operasyonlarının tam belirlenen hızda, Duruşlar olmadan ve kalite hataları olmadan gerçekleşmesini kontrol altında tutar. Ayrıca size bu kayıpların nedenlerini de detaylı olarak gösterir. Bu da maliyeti daha düşük üretim, zamanında ve doğru miktarda teslimat, kalite üretim gibi temel üretim hedeflerimizi gerçekleştirmemizi sağlar.

Sizce firmaların ve son anlamda ülkemizin para israfını önleyecek bu tip projelere sanayi neden yeteri kadar ilgi göstermiyor?