Endüstri 4.0’ın Neresindeyiz?

23 Temmuz 2017 | Hasan Kemahlı

Dünyada Endüstri 4.0’ın tarihçesini özetleyecek olursak;

  • 2011 Hannover Messe fuarında konuşulmaya başlandı
  • 2013 Almanya 20 yıllık stratejik planını açıkladı
  • 2015 Hannover Messe fuarının ana teması Endüstri 4.0 oldu
  • 2016 Davos Ekonomik Forumunun ana teması Endüstri 4.0 oldu

Ülkemizde de son iki yıldır konu gündeme geldi. 2016 Mart ayında yapılan Uludağ Ekonomi Zirvesi toplantılarının ana teması “Sanayinin Geleceği ve Endüstri 4.0” oldu. 2016 yılında ve bu yıl bir çok farkındalık seminerleri yapıldı. Fabrikalar ve çözüm sağlayıcılar bu konuda çalışmaya başladı. TUSIAD vb. STK’lar çalışma grupları oluşturdu. Devlet kurumları da bu konuda çalışmalara başladılar.

Üretim İşletmeleri Ne yapmalı?

  1. Bu konuyu mercek altına almalı, eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden de faydalanarak çok iyi anlamalı.
  2. Bu konuda Stratejik planlarını hazırlamalı. Var olan durumlarını tespit etmeli, Nereye ve nasıl gideceklerini planlamalı.
  3. Bir an önce projelerini başlatmalı. Dünya bu konuda yol almaya başladı bile.

Genelde konuştuğum sanayiciler işin çok fazla teorisinin anlatıldığı ama ne yapacaklarına karar veremedikleri konusunda şikayet ediyorlar.

Bu kısa makalede önerebileceğim şey işin özüne odaklanmaları. Bence üretim işletmelerinde işin özü “Müşteriye özel üretimin, Akıllı Yazılımlar ve Donanımlar vasıtasıyla, Hızlı, Düşük maliyetli ve kaliteli olarak yapılması”. Batı Çin'e ve diğer ülkelere kaptırdığı üretimi geri istiyor.

İkinci yapılacak şey sizi bu amaca taşıyacak araçlar olan teknolojileri takip etmek ve öğrenmek. Bu teknolojiler şu an tam hazır olmasalar bile takip etmeli, öğrenmeli ve hazır olmalısınız.

  1. Akıllı ve öğrenebilen algoritmalar. Bu aşağıda bahsedilen bütün teknolojilerin içinde yer almalı. Bu bence temel teknolojilerden biri.
  2. Iot – IoE. Nesnelerin (her şeyin) Internete bağlanabilmesi. Ürünlerimiz internete bağlanabiliyor mu? Diğer internete bağlı nelerle nasıl iletişim kurmalı?
  3. Simülasyon. Ürün ve Fabrika simülasyonları mutlaka üretimde yer almalı.
  4. Otonom ve öğrenebilir Robotics. Programlanabilir robotlar Endüstri 3.0 kavramı. Burada altı çizilen birbiriyle konuşan ve öğrenebilen robotic cihazlar.
  5. Big Data. IOT ve Sensör teknolojileri nedeniyle büyük veriler oluşuyor ve bunların akıllı olarak analiz edilmesi gerekiyor.
  6. Bulut Bilişim. Büyük verileri konvansiyonel serverlarda tutmanın artık imkanı.
  7. Augmented Reality. İnternete bağlanabilir ve giyilebilir cihazlar
  8. Cyber Security. Bu kadar değerli veriler ve internete açıklık olunca ciddi güvenliğe ihtiyacınız olacak.
  9. Eklemeli Üretim (3D Printers). Müşteriye özel bir adet üretimin, kalıp vb. zaman kaybetmemenin, malzeme tasarrufunun anahtarı.
  10. Yatay & Dikey Entegrasyon. Yatay Entegrasyon sadece firmamızın değil, tedarikçilerimiz ve müşterilerimiz kapsamında yönetime ve planlamaya geçilmesi. Bu tabi ki yukarıda konuştuğumuz gibi akıllı, öğrenebilen vb. olmalı. Dikey entegrasyon konusu ise yine akıllı öğrenebilen, fabrikayı en alttaki operatörden Genel Müdüre kadar görünür kılan MES sistemleri.

Endüstri 4.0 bir moda vb. değil. İşinizi gelecekte yapmaya devam etmek istiyorsanız bu konuya kaynak ayırmalı ve acele etmelisiniz. Yoksa bir işiniz orta vadede kalmayabilir.