MES Uygulamalarında Basit Güzeldir

|

Hasan Kemahlı
Proje Sistem Genel Müdür
28 Ekim 2022

2005 yılında MES yazılımı geliştirmeye karar vermemde en önemli etken, ülkemiz fabrikalarında OEE tabanlı verimliliğin %50’ler civarında olduğunu görmem ve bunun ülkemizin zenginleşmesinde büyük kayıplara yol açtığını fark etmemdi. Çünkü lüzumsuz enerji harcamak, gerekmeyen makinelere yatırım yapmak, insan kaynağımızı boşa harcamak ve benzerleri gibi bir sürü verimsizlik yaratıyorduk. Bunlar da son tahlilde para kaybıydı. Sonra bunun dünya ve insanlık için de büyük kayıp olduğunu düşündüm. Bu beni yaklaşık 20 yıla yaklaşan çabamda hep motive etti. Türkiye’de ve Dünya’da Fabrikaların %95’ini (Hatta bazı ülkelerde daha fazlasını) KOBİ’ler oluşturur. Benim de önceliğim hep KOBİ’ler oldu. Çünkü büyük ölçekli fabrikaların kaynakları daha fazla idi ve bu problemlerini bu kaynakları kullanarak daha kolay çözebilirlerdi.

Bu yüzden Yazılımın Fonksiyonel Tasarımını yaparken hep modül, modül kullanılabilecek şekilde tasarlamaya çalıştım. Bu KOBİ’lerin hem paradan hem de zamandan tasarruf etmesini sağlayacaktı. Proje Sistem Ekibiyle birlikte, Temel MES, ERP Entegrasyonu, Otomasyon modüllerini geliştirdikten sonra bunlara İleri İzlenebilirlik, Hat Tipi Üretim, Kanban Planlama, Sonlu Kapasite Çizelgeleme, Yapay Zeka gibi bir sürü Operasyonel Üretim Yönetimiyle ilgili modüller de ekledik. Şu an yüzü aşkın fabrikada yazılımlarımız başarıyla kullanılmakta.

Şu an Türkiye’de Kobi tanımı 250 milyon TL ciroyu ve 250 çalışanı aşmayan işletmeler. Yani yaklaşık yılda 13.500.000 $ ciro yapan işletmeler.
MES yazılımı, Kurumsallaşma, Müşteri memnuniyetinin artması, Kalitenizin yükselmesi gibi majör avantajlarının yanı sıra, sadece hız, duruş ve kalite kayıplarınızı önleyerek, her 1.000.000 $ Cironuza karşılık yaklaşık her yıl size 50.000 $ kazanç sağlar. Temel MES yatırımı ise 40 makineye sahip bir işletmede 15.000 $’lar civarındadır. Projenizi iyi yürütürseniz de 2. Ayda ilk makinelerinizi devreye alır 4 ayda da tamamlayabilirsiniz.

Yapılacak operasyonları basit bir Excel tablosunda planlayabilir ve üretiminizi online alandaki kiosklarınızdan, uzaktaki bilgisayarlarınızdan – tabletlerinizden – cep telefonlarınızdan izleyebilir, size standart olarak verilen analizlerden fabrikanızı süratle iyileştirmeye başlayabilirsiniz.

Ancak “ERP Entegrasyonu olmadan olmaz”, “Otomasyonda mutlaka olmalı”, “Hazır bir projeye başlamışken Çizelgeleme de yapalım” vb. isteklerle proje bütçesi ve zamanı çok büyütülmekte ve bu projeler ya başlatılamamakta veya kapsamı nedeniyle bitirilememektedir.

Hanımlar, beyler basit düşünün, basit başlayın, Temel MES yapın, bundan para kazanın ve sonraki projelerinizi buradan kazandığınız parayla fonlayın.

Mutlu ve Verimi Günler dileklerimle